2015 m. gegužės 1 d., penktadienis

Santuokinis vandalizmas



Kaip demaskuoti pasislėpusį diversantą, kuris gresia jūsų artumui
Les ir Leslie Parrott
Kai mes lipome iš automobilio, žmona nerimastingu tonu paprašė: “Tu išsiurbsi kambarius prieš jiems ateinant, gerai?”
Aš sumurmėjau: “Gerai, aš tuo pasirūpinsiu”.
Abu kartu su pilnais maisto produktų maišais atėjome į virtuvę. “Aš sudėsiu produktus, o tu jau gali pradėti siurbti kilimus” – pasakė žmona. Įtampa namuose kilo, nes už poros valandų laukėme ateinant dviejų pažįstamų porų.
“Neužmiršk uždegti žvakes ir parink kokią muziką, kad jiems būtų jaukiau” – sušuko man iš virtuvės. Girdėjau, ką ji pasakė, tačiau nieko neatsakiau, nuėjau į savo kambarį, kad peržvelgiau elektroninį paštą – ar nėra kokių “skubių” laiškų.
Vos po poros minučių atėjo žmona ir susierzinusi paklausė: “Ką tu darai?”
“Skaitau laiškus” – mano balsas pakvipo savigyna o veido išraiška rodė sutrikimą. Jai tai nerūpėjo. “Nesijaudink, aš tuo pasirūpinsiu” – kaltai pasiteisinau.
Ji giliai atsiduso ir išėjo. Po penkių minučių išgirdau ūžiant dulkių siurblį. “Aš jau beveik baigiau ir einu tau padėti” – sumurmėjau panosėje. Dar po dešimties minučių ūžesys nutilo. Pašokau iš kėdės ir nuėjau į svetainę.
-Aš galvojau, kad tai turiu padaryti aš, – ištariau.
-Aš padariau pati, - atšovė žmona
Laikas nuo laiko mes visi išsisukinėjame nuo to, kas mūsų sutuoktinių planuose yra būtina padaryti. Juk mes galime būti pavargę, užsiėmę, išsunkti ir panašiai. Yra daugybė priežasčių, kurios pateisina mirtinus mūsų santuokos diversantus. Visa tai yra labai subtilus savanaudiškumas. Jis pamurkdo mus gilyn, kai mes būname pavargę, o reikia padaryti kelis būtinus darbus. Todėl gana dažnai mes apsimetame, jog nepastebime namų ruošos, “pamirštame”, ką reikia padaryti ir tikimės, kad tai padarys sutuoktinis, o mums to nereiks. 
Subtilus savanaudiškumas įslenka į santuokas daugybe būdų. Kai kada žmona savanaudiškai kaupia sau vyro laiką. Ji  apgailestauja dėl įtempto savo vyro darbo grafiko, tačiau niekad nesvarsto, jog galėtų savo grafiką pakeisti jo naudai. Arba galvoja sau, jog nieko tokio, kad išgers kavos puodelį su savo draugėmis, o vėliau papriekaištaus savo vyrui, kad tas “be reikalo” naršo internete. Mes visi savo naudai daugiau ar mažiau savinamės vieni iš kitų pinigus, energiją, laiką ir nesuvokiame, jog taip švaistome nesuskaičiuojamas galimybes rodyti savo gerumą ir dosnumą, kas vestų mus į dar gilesnį inymumą ir betarpišką tarpusavio ryšį.
Problema yra tame, kad mes fokusuojamės į save. Ir visiškai nesvarbu, kiek tai subtilu, svarbu, kad tai yra smūgis tiesiai į santuokos širdį. Mes galime be perstojo racionalizuoti savo savanaudiškumą, tačiau bet kuriuo atveju nedarydami tai ko reikia, mes prarandame partnerystės dvasią. Subtilus savanaudiškumas užtikrina ne dvasinę, bet kambario bendrystę. O baisiausia, kad jis sukelia konfliktus. Dievo Žodis sako kad Dievas atmokės: “….išpuikėliams, kurie neklauso tiesos, bet yra pasidavę neteisumui, – pykčiu ir rūstybe“ (Rom 2:8). Kai mes švaistome gerumą ir esame užsiėmę savimi ,mes neišvengiame vaidų ir rietenų.
Ar kalbame apie tai, jog santuokoje nėra vietos mūsų poreikiams, asmeniniam laikui ir tam tikro “pasišventimo sau”? Ne. Jei gyvenate po vienu stogu, nėra jokios abejonės, jog savanaudiškumas iškils vėl ir vėl. Tačiau reikia žinoti vieną faktą – savanaudiškumas mažina intymumą. Tam, kad patirtumėte tą artumą, kurio ilgitės, turite elgtis taip, kad dosnumas atsvertų į save nukreiptus veiksmus. Kuo dažniau stengsitės pasiaukoti savo sutuoktiniui, tuo gilesnis bus jūsų intymumas.
Dažniausiai tenka ilgai ir kantriai mokytis, kad suprastum tikrąją pasiaukojimo vertę. Žingsni po žingsnio tenka atiduoti savo šykštų būdą ir atrasti tuos neišmatuojamus privalumus, kurie kyla iš dosnumo.
Reikia nuolat tramdyti savo troškimus ir nustoti savintis sutuoktinio laiką. Nei vienas iš mūsų nėra nesavanaudiškas šventasis. Ir mes visi žinome, kad niekada nepasieksime mus tenkinančio sielos ryšio su kitu žmogumi, tokio, kuris šlovintų Dievą ir vienas kitą. Nepasieksime, jei neatidėsime į šoną savanaudiškus troškimus ir neauginsime savo dvasios vienas kitame.

Besivaikant “ilgai ir laimingai gyveno”


Tai skamba labai romantiškai. Likimas sujungs mane su tuo žmogumi, su kuriuo užsimegs nenutrūkstamas ryšys. Ir visa ko man reikia – surasti tą žmogų, ir tada beregint mus ištiks nesibaigianti palaima. Ir kai tik mudu paskęsim vienas kito glėbyje, praeityje liks visi galvos skausmai ir visos problemos….
Visuomenę yra apsėdusi Giminingos Sielos Paieškos manija. Joje skęsta vienišiai, Holivudo turčiai ir vilties netekusios sutuoktinių poros, kurios dėl to apleidžia puikiai veikiančias santuokas. Tačiau tiesa yra tokia, kad Giminingos Sielos Paieška yra labiau fantazija, nei realybė, todėl to besivaikantys žmonės kur kas dažniau patirs nusivylimą ir skausmą, nei taip geidžiamą tobulos ir nesibaigiančios meilės ekstazę.
Giminingos Sielos Paieška duoda suprasti, kad sėkmingų santykių palaikymas yra labai lengvas – tereikia surasti tinkamą asmenį ir tada patirsi nesibaigiančią laimę.  Tačiau jokie realūs santykiai  negali išlikti ilgai, jei nebus aktyvaus investavimo ir sąmoningo pasiaukojimo, nes tikra meilė yra davimas, o ne gavimas.
Kai santykiai neišvengiamai atneša mums nusivylimą ir tampa neatsparūs, vėl suaktyvėja Giminingos Sielos Paieška. Tada mes ištariame: “tai ne mano kaltė, aš tiesiog pasirinkau ne tą asmenį”.
Giminingos Sielos Paieška mums teigia, kad iš kito asmens aš laukiu, kad jis man būtų “viskuo”. Žmonės tikisi, kad Gimininga Siela turėtų atsiliepti į visus jų poreikius – būti geriausiu draugu, idealiu meilužiu, praeities žaizdų gydytoju, pasišventusi ir džiugi jų asmeninio augimo paramos komanda, bet kurio užsiėmimo kompanjonu, intelektualiai, fiziškai ir socialiai lygiaverčiu partneriu. Iš tikro tai yra visiškai neįmanomo darbo aprašymas ir kvailas košmaras tiems, kurie mano, jog gali tai išpildyti.
Tikintieji Gimininga Siela nori pernelyg greitai patekti į tobulos santuokos perspektyvą ar bent jau turėti tobulai normalią santuoką, todėl tobulai klysta, kad kažkur yra tas “vienintelis”.
Nusileiskite į realybę ir atidėkite į šoną Giminingos Sielos fantazijas. Pradėkite gyventi tuose santykiuose, kurie yra, o ne tuose, kurių trokštate, kaip niekad nepasiekiamos žvaigždės.