2012 m. kovo 31 d., šeštadienis

Hotel Honecker

Kažkada Rytų Vokietijos lyderį Erichą Honekerį vežiojęs 1960 metais Sovietų Sąjungoje pagamintas laineris IL-18 dabar atgijo, kaip prabangus viešbutis – jame yra netgi džakuzi ir sauna. Olandų verslininkas Benas Tijsenas (Ben Thijssen) perdarė keturių variklių lėktuvą į viešbutį, įrengė jame barą, virtuvę, plokščius televizorius ir belaidį internetą. Jis investavo nemažai – 450 000 eurų. Nepaliestas liko tik lėktuvo kokpitas – jis tapo savotišku „žaidimų kambariu“ su „šaltojo karo“ dvasia – mat likę prietaisai čia yra su rusiškais užrašais. 
 Ofocialiai tais laikais lėktuvas priklausė Rytų Vokietijos aviakompanijai „Interflug“, tačiau juo naudojosi partijos ir vyriausybės vadovai. Juo aplankyta Kuba, Rusija, Kinija ir Vietnamas. Lėktuvas nurašytas 1988 metais. Benas Tijsenas sako, kad dažniausiai šiuo laineriu skraidė Rytų Vokietijos vadovas Erichas Honekeris. O pilotų kabinoje dar yra išlikusi Štazi agento sėdynė – jis nuolat būdavo šalia pilotų ir nuolat kontroliuodavo skrydžio kursą ir planą. 
 Lėktuvas – viešbutis yra Teuge oro uoste šalia Apeldoorn. Tai – į rytus nuo Amsterdamo. Kadangi jis yra aerodromo pakraštyje, tad viešbučio svečiai gali stebėti kylančius ir tupiančius lėktuvus. Verslininkas teigia, kad norėjo patalpinti viešbutį-lėktuvą jam tinkamoje aplinkoje.  
 40-ies metrų ilgio salonas skirtas dviem svečiams, o naktis čia kainuoja 350 eurų. Į tą kainą įeina ištisą parą budinti tarnaitė. Dieną čia gali būti surengta konferencija 15-ai žmonių.
 Verslininkas šį lėktuvą rado Vokietijos Saksonijos Anhalto žemėje esančioje Harbke gyvenvietėje, pasienyje tarp Rytų ir Vakarų Vokietijos kur jis ilgai buvo naudojamas kaip restoranas. Restorano savininkas norėjo juo atsikratyti ir ieškojo pirkėjo. Tijsenas nusipirko lėktuvą, kaip metalo laužą ir sumokėjo savininkui 25000 eurų. Jis jau septinti metai ieškpojo tinkamo lėktuvo, kad galėtų įgyvendinti savo svajonę ir pavesrti jį liukso viešbučiu.
Toks pat lėktuvas, kokį įsigijo Tijsenas yra Leipcigo gamykloje.