2021 m. rugpjūčio 12 d., ketvirtadienis

Nesėkmės baimė: 7 būdai išsivaduoti ir pradėti veikti

Paklausk savęs: kas trukdo surasti savo kelią, pasiekti tikslą ir įgyvendinti svajones?

Greičiausiai atsakysi negalvodamas – pinigai, laiko stoka, sumišimas, įgūdžių stoka ar menka motyvacija. Bet jei išliksi sąžiningas, viską suvesi į baimę.

Baimę patirti nesėkmę.

Baimę prarasti.

Baimė būti atstumtam.

Baimė, kad neturi to, kas padėtų įgyvendinti.  

Jei vis dar manai, kad tik tu patiri tokius jausmus, nusiramink. Tikrai ne. Ir nemanyk, kad tie sėkmingi žmonės naudojasi kažkokiomis slaptomis galiomis ar yra ypatingų genų palikuonys.

Taip, kai kas yra iš prigimties labiau pasitikintis savimi ir net gali turėti tuos resursus bei savybes, kurių tu neturi. Bet ir tu turi savybes, sugebbėjimus ir tokius resursus, kurių neturi jie.

Tai kodėl gi kai kurie žmonės sugeba įgyvendinti savo tikslus, kai tuo tarpu kiti užstringa pusiaukelėje? Gal jie bebaimiai? O gal turi sėkmės garantijas? Į abu klausimus tėra vienas atsakymas – NE.

Baimė ir rizika yra būdingi praktiškai bet kokiai veiklai. Kiekvienas žmogus patiria tam tikrą nerimą ir abejoja savimi. Tačiau tie, kurie visgi tapo sėkmingi, sugeba padaryti tą veiksmą, kurio negali padaryti užstrigęs žmogus.

Sėkmingi žmonės išmoko priimti nepatogias baimės ir netikrumo būsenas ir nepasant to imtis veiksmų.   

Baimė, abejonės ir netikrumas dėl ateities yra labai nepatogūs jausmai. Jie neša galingą save griaunančią amuniciją – neribotą “o kas jei?”

O kas jei aš suklysiu ir neteisingai pasirinksiu?

O kas jei aš prarasiu savo darbą?

O kas jei prarasiu visus pinigus ir atsidursiu gatvėje?

O kas jei sutriksiu ir atrodysiu kvailai?

O kas, jei žmonės atstums mane?

O kas, jei aš nepakankamai gabus ir įgudęs?  

Visi šie “o kas, jei?” yra sukurti tam, kad sužlugdytų tavo pasitikėjimą, tavo sprendimaus ir tavo motyvaciją. Jie sumaišo visas giliai nepatogias emocijas ir tokiu būdu negatyvūs jausmai tampa galingesni nei yra iš tikrųjų. 

„O kas, jei?“ gali pagelbėti, įvertinant riziką. Bet ilgainiui neproporcingai viršija tikrają riziką ir slopina tavo gebėjimą judėti į priekį.

Jei esi apimtas baimės, išbandyk 7 būdus ištrūkti iš jos ir imtis veikti:

  1. Pripažink, kad baimė yra tik jausmas.

Pati baimė negali padaryti tau žalos. Nes tai yra jausmas. Baimė reikalinga tam, kad įspėtų apie gresiantį pavojų. Tačiau nesėkmės baimė nėra perspėjimas dėl gresiančio pavojaus. Iš tiesų ji perspėja apie išsigalvotas pasekmes tolimoje ateityje. 

Atsitrauk nuo savo baimių ir ramiai jas apžiūrėk. Pažvelk į jas, kaip įprastas reakcijas į negatyvias mintis ir įsitikinimus. Pripažink, kad tai tik laikini sąmonės pasireiškimai, tačiau tai nėra realybė. Kai nustosi tapatintis su baimėmis, tavo jausmai neteks galios. Baimė nesi tu.  

2. Įvertink baimės skelbiamą riziką.

Nieko blogo, jei jauti baimę. Kai tau reiks daryti permainas, siekti savo tikslo ir išlaikyti savo svajonę, visada noresi realistiškai įvertinti galimas rizikas. Tai reiškia, kad reikės atlikti deramą patikrinimą, gal net daug patikrinimų. Žinios mažina baimes. Reikės nueiti nemažą kelio gabalą ir įgyti žinias.

Atrask žmogų ar kelis žmones, kurie sėkmingai daro tai, ką turėsi daryti tu. Sužinok, ką jie darė, kad įgyvendintų savo tikslus, kokias aplinkybes ar sunkumus jiems teko įveikti. Atpažink tuos įgūdžius, patirtis ir resursus, kurie buvo reikalingi.

Dėl to reikės su jais susitikti, skaityti apie juos, domėtis jai sir užduoti daugybę klausimų. Užpildyk tas spragas, kur tau reikia dar padirbėti ir sukaupti pajėgas. Įvertink ir tai, kad tavo ir jų situacijos – skirtingos. Sukaupęs šią informaciją galėsi realiai įvertinti ar rizika yra priimtina.

Niekada nepulk į naują dalyką nežinodamas, ko tam reikia, kokios yra sėkmės tikimybės ir ar nesėkmė būtų nepriimtina.

3. Imkis mažų, valdomų veiksmų.

Net ir įvertinęs galimą riziką, turi imtis tam tikrų veiksmų, kad žinotum, ko tikėtis. Dažnai jaučiam, kad pradėję, esame įsipareigoję pasirinkimui, todėl įstringam ir negalim pajudėti. Bet visada galima žengti mažus žingsnius link tikslo ir neiti į kompromisą dėl saugumo. Iš tikrųjų dažnai to pakanka, kad baimė būtų numalšinta.

Sudaryk visų įmanomų veiksmų sarašą. Viso, kas reikalinga, kad pasiektum tikslą ir pradėtum veikti. Suskaidyk kiekvieną veiksmą į smulkesnius žingsnelius. Padaryk, po vieną veiksmą į dieną, kelis – per savaitę. Kas kelias savaites įvertink, kaip jautiesi siekdamas tikslo ir nuspręsk, ar reikalingas tolesnis išsamus planas.

Neužmiršk, kad kompetencija ir nedidelės pergalės yra esminis dalykas suvaldant iškylančias baimes. Veikdamas ir įgydamas įgūdžius bei žinias pasijusi pasitikėjimą savimi ir sėkmės galimybę.

4. Tikėkis, kad didelės kliūtys sukels baimę.

Kai kurie maži veiksmai, kurių imsies siekdamas tikslo, turės nedidelę riziką. Tarkim- nori permainų savo karjeroje, todėl ieškai naujų galimybių, kuri gyvenimo aprašymą ir lankai kursus. Nei vienas iš šių veiksmų nnėra tau grėsmingas.

Bet ateina laikas palikti dabartinį darbą ir investuoti į naujas žinias. Štai dabar darai įsipareigojimą, kuris gali turėti negatyvias pasekmes. Čia didėja rizika, todėl gali vis labiau justi nesėkmės baimę.

Jei deramai patikrinai, pasvėrei privalumus ir trūkumus, paprašei kitų patarimo, ir viskas kreipia į veiksmus, turėsi veikti ir nepaisyti baimės. Tai panašu į stovėjimą ant skardžio krašto ir nuspręsti – nersi ar ne. Tu matei, kad kiti nėrė ir jiems nieko neatsitiko. Dabar – tavo eilė.  Reikia valios ir ryžto žengti žingsnį, kai visa tavo esybė šaukia: „Apsisuk!“ Bet kiekvienas pasiekė savo tikslą ir patyrė sėkmę tik tokiu būdu.

Jausk baimę, bet vistiek ženk.  

5. Pakeisk sėkmės ir nesėkmės suvokimą.

Panašu, kad visi sėkmingi žmonės savo tikslą pasiekė lengvai. Bet jei pažvelgsi giliau, aptiksi, kad kiekviena sėkmė pasiekta per daugybę nesėkmių. Iš tikrųjų nesėkmė yra laiptelis į sėkmę. Tikroji sėkmė sukuriama per žinias ir tas patirtis, kurios gautos per nesėkmes. Užuot vertinęs nesėkmę kaip savo charakterio savybę ar savo galimybių ribą, tikėk ir priimk nesėkmę kaip dalį kelionės į sėkmę. Žinoma, kiekvienas norėtų būti sėkmingu nepatirdamas nemalonių ir sunkių kliūčių. Bet verta neužmiršti, kad taip atsitinka retai.

Tikroji sėkmė daug labiau priklauso nuo tavo požiūrio į kelionę, nei į galutinį rezultatą. Jei savo gyvenimą matai, kaip nuotykį , o kiekvieną dieną – kaip paskirties tašką, nebūsi priklausomas nuo įsivaizduojamos sėkmės.

Kasdien klausk savęs: “Ar padariau šiandien tai, ko norėjau? Ar mėgavausi tuo? Ko išmokau?” Siek, kad tokių dienu, kuomet gali į visus tris klausimus galėsi atsakti “taip”, būtų kuo daugiau. Tuomet tavo gyvenimas bus sėkmingas.

6. Apsupk save pozityvu.

Tavo gyvenime netrūks žmonių, kurie stengsis pakišti koją. Bus tokių, kurie įspės tave apie pražūtį ir jaus grėsmę dėl teigiamų tavo pokyčių. Galbūt turi draugų ar šeimos narių, kurių buvimas sukuria blogą energiją. Neigiamas santykis, ribotas požiūris į pasaulį ar asmeninės baimės užkrečia tave ir sumažina tavo motyvaciją bei pasitikėjimą.

Kol stengiesi suvaldyti savo baimes ir pasiekti savo tikslus, apribok laiką, kurį praleidi su šiais žmonėmis. Jei vis dėlto turi būti su jais, prašyk, kad jie sakytų paramos ir padrąsinimo žodžius, arba jei tai neįmanoma - nesakytų nieko apie tai, ko tu sieki

Ieškokite panašių, į tikslą orientuotų, pozityvių žmonių, kurie pakylėtų ir įkvėptų veikti.

Ieškok tokių susitikimų, forumų, konferencijų ir renginių, kuriuose gali rasti šiuos žmones. Klausykis teigiamų, pakilių pranešimų ir TED pokalbių, susijusių su tavo tikslu, ir skaityk įkvepiančias knygas. Daryk viską, kad pasinertum į pozityvą.

7. Mesk iššūkį savo mintims.

Aukščiau minėjau, kad baimė yra negatyvaus mąstymo produktas. Kuo daugiau svarstysi apie nesėkmės galimybes ir „kas būtų, jei būtų“, tuo daugiau baimės pajusi.

Jei skirsi laiką ištirti neigiamas, baimę keliančias mintis, pamatysi, kad jose yra labai mažai tiesos arba visai nėra. Kokia tikimybė, kad tu tikrai viską prarasi, būsi visiškai atstumtas, ar tikrai neturi tai, ko reikia?

Neleisk savo mintims siautėti. Išnagrinėk jas, kad išsiaiškintum tikrą tiesą. Tada galėsi valdyti ir net sumažinti savo baimes.Tai procesas, kurį turėsi pakartoti daug kartų, nes tavo mintys tave valdo. Bet turi jas kontroliuoti, kad nesukeltų baimių.

 

Nesėkmės baimė neturi sulaikyti nuo sėkmės. Nors tam tikru mastu ji visada egzistuoja, nesėkmės baimę galima valdyti ir kontroliuoti pakankamai, kad galėtum. imtis veiksmų ir siekti savo tikslų.

Įvertinęs savo riziką, kurdamas nedidelę sėkmę ir pasiremdamas savo kompetencija suteiki sau motyvaciją judėti į priekį.

Barrie Davenport

Vertė Arnoldas Stasiulis 

 

Komentarų nėra: