2017 m. gegužės 11 d., ketvirtadienis

Penki būdai išvengti permainų baimės


Ar žinote, kad žmogaus psichika veikia taip, kad didžiąją neplanuotų įvykių dalį nedelsiant patalpina į dėžutę „blogai“. Labai paprastai ir be jokios analizės. Taip, atsitinka ir taip, kad įvyksta visiškai sėkmingi dalykai ir tada žmogus džiaugiasi. Bet sutikite, kad taip atsitinka gana retai.
Pasąmoningai dauguma žmonių gyvenimo pasikeitimus formuluoja taip: „Permainos yra blogai“. Ta prasme geros jos tik nominaliai, kai įprastoje kavnėje geriame įprastą kavą su įprastais draugais. Bet kai kalba pasisuka apie tai, kad savo gyvenime reikia kažką keisti, daugelis sustoja ties neišvengiamais rūpesčiais. Pakeisti darbą? Bet juk tada reiks vėl eiti į pokalbį, po to – mokytis, reikės naujų žinių ir įgūdžių. Be to gasdina ir stresas naujame darbe ir santykiai su naujomis kolegomis. Keltis į kitą miestą? Tai čia rūpesčių dar daugiau. Sukurti šeimą? Oho – juk ten dar teks prisiimti atsakomybę už kitą žmogų! Aš ir taip vos pavelku sąvąją. Svajojate apie vaikus? Bet tada tam tikra prasme teks pamiršti save. Šuniukas namie? O juk tai ir purvas, smarvė, krūva pinigų o dar kiek laikos atims!
Panašu, kad minties eiga yra aiški. Kaip tik šioje vietoje daugelis ir užkliūna. Kai tik svajonė ima pildytis, žmogus pradeda buksuoti savo baimės liūne. Kaip to išvengti? . 
Jei ko nors bijote, darykite tai dažniau ir daugiau! 
Tai yra pagrindinė taisyklė kovojant su baime. Bijote aukščio – lipkite kuo aukščiau ir būkite ten kuo ilgiau. Bijote klounų? Nusipirkte abonementą į cirką. Ir pratinkitės prie naujų pojūčių. Jums reikia suvokti, kad neivyks nieko baisaus ir nepataisomo. Ir pageidautina, kad tai darytumėte kasdien! Analogiškai – bijote permainų? Įsileiskite į savo gyvenimą kuo dažnesnes ir reguliarias permainas.
  • Sportas. Pradėkite nuo paprastos, kasdieninės 10-ies minučių mankštos. Jei jau mankštinetės, įveskite naujus pratimus. Gal visada norėjote šokti? Plaukioti? Užsirašykite į užsiėmimus!
  • Virtuvė. Kiekvieną savaitę išmokite gaminti 1-2 naujus patiekalus. Tuoks, kurių dar niekada nedarėte. Nustebinkite namiškius ir save. Susiraskite kuo įdomesnius receptus, klausinėkite savo mamas ir seneles. Tai bus visiems naudinga.
  • Pirkiniai. Pirkite tuos pačius, bet kitų firmų produktus. Išbandykite ką nors nauja. Užeikite į tas parduotuvės vietas, kur įprastai nevaikštote. Ištirkite asortimentą. Rasite ką nors įdomaus.
  • Interjeras. Perstatykite baldus. Nusipirkite naują staltiesę, naują lovos užtiesalą. Pasikabinkite paveikslą ir nuolat ką nors keiskite savo namuose.
  • Išorė. Ko dero tai pats sunkiausias dalykas. Daugelis bijo eksperimentuoti su savo išvaizda. Nebūtina nusikirpti plaukus, perdažyti juos kita spalva. Galima tiesiog pradėti nuo rūbų ir išbandyti naują stilių. Tą, apie kurį anksčiau net nepagalvojote.
Daugiau pozityvių minčių ir vertinimų
Iš pradžių pasistenkite pastebėti, kada į jūsų galvą prasisunkia negatyvus vertinimas. Taip pirmas žingsnis. Patikėkite – tai jau daug ir ne kiekvienas tai gali padaryti! Kai pramokote pasigauti negatyvą, pradėkite jį kontroliuoti ir savo valios pastangomis priverskite rasti pozityvius momentus. Užmirškite frazes „nelaimingas/blogas įvykis“, „bloga lemtis“, „nesiseka“ ir t.t.
Suprasti ir priimti
Dėl viso pikto galima ir atleisti. Psichologai mėgsta kalbėti apie atleidimą. Pats satbiliausias dalykas gyvenime – tai kad jis labai nestabilus. Permainos buvo, yra ir bus. Tai – gyvenimo dalis. Ir nuo to nepasislėpsi. Jei turite iliuzijų apie gyvenimo „stabilumą“ – vėl ir vėl nusivilsite. Ir jums bus skaudu gyventi. Tik tas, kas yra pasirengęs keistis, kas lankstus ir nuolat juda, tik tas sugebės prisitaikyti geriausia to žodžio prasme. Ir jis išgyvens. Beje – laimingai.  
Pasipriešinimas gimdo pasipriešinimą
Kuo labiau žnogus priešinasi, tuo labiau yra slegiamas. Kai tik jis atsipalaiduoja ir priima, slėgimas silpsta ir išnyksta. Atsipalaiduokit, pasitikėkit ir bandykite mėgautis gyvenimu, prcesu, savo vidine sandora su Dievu ir žmonėmis. Nes:
Ne jūsų jėgoms suvaldyti pasaulį
Tai labai paprastą. Jūs negalite valdyti pasaulio ir jame vykstančių įvykių. Ir kuo greičiau tai įsisavinsite, tuo greičiau pasaulis nustos būti jūsų priešu ir taps galingus sąjungininku. Tai šio pasaulio galingųjų jėga (pastebėkite, kad galingųjų, bet ne visagalių!).
Delsimas yra mirtinas
Dažniausiai jūsų sprendimas keistis gali sukelti kur kas blogesnę būseną, jei imsite delsti ir bijoti. Tai šimtą kartų blogiau už pačias permainas. Jie jau reikia kažką keisti – tiesiog inkite ir keiskite kaip galima greičiau!  Visi atidėliojimai – tai juodosgyvenimo skylės, kuriose prasmenga visas gyvenimas.
Ir atminkite, kad jau esate gerų permainų kelyje. Kitaip neskaityumėte šio teksto iki galo. Ir tai džiugina!

Komentarų nėra: