2014 m. rugsėjo 8 d., pirmadienis

Sutuoktinis nekenčia mano darbo!

Pusiausvyra tarp darbo ir santykių yra nemažas iššūkis kiekvienam žmogui. Tai ką daryti, jei tavo sutuoktinis nesutinka su tuo, kokia turi būti pusiausvyra? Nieko ypatingo, kai vienas iš sutuoktinių mano, jog „viskas gerai”, kai tuo tarpu kitas vis labiau ir labiau jaučiasi besivejančio vaidmenyje ir nuolat ieško savo gyvenimo draugo, kuris savo santuokinę neištikimybę įgyvendina darbe.   
Kaip pora atlaiko šį konfliktą priklauso ir nuo to, ar jie dar tik susitikinėja, ar jau yra susituokę.
Susitikinėjanti pora tebėra vertinimo procese ir sprendžia ar Dievas tikrai juos pašaukė būt kartu, geriausia viltimi tapti jam ar jai bet kuo, ko tik trokšta sužadėtinis ir padėti vienas kitam pasiekti amžinąjį gyvenimą. Ir kai tokia pora patiria konfliktą dėl darbo, jie turi galų gale nuspręsti ar Dievas nori, kad jie paaukotų darbą vardan santykių, ar tie santykiai atitraukia nuo to darbo, kurį Dievas nori, kad padarytum.
Tačiau kai pora žengia į santuoką, jie turi prisiekti vienas kitam, kad „paliks visa kita”, kas tik gali suardyti santuokinius ryšius – įskaitant ir darbą. Iš katalikiškos perspektyvos santuoka yra pašaukimas. Todėl pirmiausia žmogus turi daryti tai, ką Dievas yra numatęs jam šiame gyvenime ir dirbti, kad pasirengtų amžinajam gyvenimui. Kitaip sakant meilė, o ne darbas yra galutinis žmogaus egzistencijos tikslas ir jo pašaukimas (santuokoje gyvenančiam tai yra santuoka). Santuoka yra ta vieta, kur mes geriausiai išmokstame mylėti Dievą ir žmones pačiu geriausiu būdu. Darbas yra tam, kad palaikytų pašaukimą, bet ne atvirkščiai. Kaip tik dėl to sutuoktinis turi teisę reikalauti geriausios vienas kito dalies, o ne tenkintis tuo, kas lieka pot, kai šis išeina iš kontoros.
Gali būti labai nelengva derėtis, kai vienas iš sutuoktinių mano, jog „viskas gerai”, kai tuo tarpu kitas yra piktas dėl to, kiek daug darbas jos ar jo partnerį pasiglemžia sau. Tuo metu, kai sutuoktinis yra kviečiamas atsakyti ar etiška tiek daug laiko praleisti darbe, jis turi atsispirti nuo pagundos slėptis už teiginio: „Aš esu laimingas, o tu – ne, todėl tai tavo problema”. Jei tavo sutuoktinis nelaimingas santykyje su tavimi, tai yra problema, už kurią atsakingi esate abu. Dažniausiai tai reiškai, jog nusileisti turi tas sutuoktinis kurio darbas yra konflikto priežastis.
Tačiau kartais tai nėra taip jau ir aišku. Jei esi sutrikęs ir nežinai geresnio būdo sudėlioti savo prioritetus ir isšiaiškinti ar tavo darbas yra tikrai pernelyg pasiglemžiantis, ar tavo sutuoktinis – pernelyg reiklus, turi ieškoti konsultacijų ir rasti tuos būdus, kurie padės patenkinti tavo poreikius ir tuo pačiu nepakenkti sutuoktiniui.
Tikros lygsvaros paieškos ir atradimas reiškia nuolankumą prisipažinti, jog ne viską numatei ir pasiryžimą gyventi taip, kad tu ir tavo sutuoktinis atrado tai, ko Dievas troško jūsų gyvenimui – gilius meilės santykius ir abiem naudingą darbą.