2012 m. liepos 14 d., šeštadienis

Claudio Bravo. Šventojo Antano gundymai


CLAUDIO BRAVO (g. 1936 m.) Šventojo Antano gundymai. 1984 m. 
Privati kolekcija. Madridas.
Paveiksle vaizduojamas siužetas populiarus jau ne vieną šimtą metų. Kiekvienas dailininkas pagal savo gyvenamąjį laiką traktavo šiuos šėtono gundymus. Vaizdavo tam laikui būdingus daiktus, interjerus, architektūrą, veikėjus aprengdavo madingais rūbais. Tą patį daro ir Klaudijus Bravas, perkeldamas šv. Antaną į mūsų dienas, gundydamas jį trankia roko muzika — lyg sūnus palaidūnas, purvinomis kojomis pripėdžiojęs aslą, klūpo džinsuotas jaunuolis, ausinėmis užsikimšęs ausis. Jis lyg ir nori atgailauti — aukoti baltą avinėlį, kruvinu snukiu ir priešmirtinėje agonijoje išlindusiu liežuviu. Gal ir nori atgailos, bet yra kurčias Dievo ir žmonių žodžiams. Driežiukas lipa vienuolio abitu, lyg pagalbą siūlydamas, bet jis toks mažas, toks menkas. Gražuolė, iškėlusi rankas, gal laiminti nori, o gal priglausti prie iškilios krūtinės. Kita — ant iešmo suvėrusi mėsos kąsnelius, gundo smaguriavimo malonumais. Virš jų galvų sklendžia netikras angelas žąsino sparnais, į vieną svarstyklių lėkštę įdėjęs širdis, į kitą — pinigus. Kas nusvers? Paveikslo kairėje testypso nukirstos, mažom plunksnelėm apkaišytos geltonos velnio paukščio gaidžio kojos. Suprask — net ir nematomas blogis tyko, jis visad čia pat Tik šv. Antanas, nors kenčia, bet ramus ir susikaupęs giliai maldai. Tikėjimas yra didis. Dievo galybė neišmatuojama. O kada tas vyksta, visai nesvarbu. Taip buvo ir bus per amžių amžius.

MOKSLAS IR GYVENIMAS 1990  Nr. 10

Scientologija: religija ar tikėjimas nemoksline fantastika?

Indrė Pavilonytė

Scientologijos bažnyčios nariai tiki keista istorija ir siaubingai bijo pagrindinio jos herojaus, piktojo galaktikų valdovo Xenu. Pasakojama, kad piktavalis galaktikos imperatorius Xenu prieš 75 milijonus metų į Žemę atskraidino milijardus žmonių. Atvežė ir paliko juos prie ugnikalnių, į kurių kraterius vėliau nuleido ir susprogdino vandenilines bombas. Pasak šios legendos, dauguma atvežtųjų žuvo, o jų sielos iki šiol klajoja ir kelia sumaištį mūsų Žemėje. O Xenu... Xenu vėl bet kada gali grįžti. Jūs ką tik sutaupėte 19500 JAV dolerių, nes anksčiau už šio fantastinio siužeto istoriją scientologai turėdavo gerokai pakrapštyti savo pinigines. Bet apie viską iš pradžių.
Pranašas ar psichinis ligonis?
Istorija, kurią ką tik perskaitėte, išties verta fantastinio žanro rašytojo plunksnos. Tiesą sakant, taip ir yra. Scientologiją sukūręs L Ron Hubbard (1911 -1986) buvo fantastikos rašytojas. Vieną dieną jis sau pasakė: .Rašyti, gaunant po grašį už žodį - absurdiška. Jei nori užsidirbti milijoną, geriausias būdas tai padaryti -sukurti nuosavą religiją.“ Kaip tarė - taip padarė. Pasak šią frazę girdėjusių liudininkų (beje, ši rašytojo citata labai skaudina įtikėjusius jo sukurtomis teorijomis, tad scientologai neigia, kad tai jų mesijo žodžiai), šiuos žodžius Hubbardas ištarė 1949-aisiais. Po metų jis parašė ir išleido savianalizės vadovėlį „Dianetika: šiuolaikinis dvasinės sveikatos mokslas“ („Dianetics: The Modern Science of Mental Health“). Knyga, turbūt net paties autoriaus nuostabai, sulaukė itin didelio pasisekimo. Ji buvo reklamuojama, kaip „psichoanalizės“ žaidimas, kuriame yra pateiktas asmenybes savianalizės testas su daugybe įvairių klausimų, neva padedančių pažinti save ir savo bėdas. Kitaip šis testas dar yra vadinamas Oxfordo galimybių testu. Bet neapsigaukite, šis testas neturi nieko bendro su Oxfordo universitetu, tai tiesiog klaidinantis žodžių žaismas, reklaminis triukas su visiems puikiai žinomu ir patikimą įvaizdį kuriančiu žodžiu.
Dianetika tik pradžia
Šioje knygoje yra aršiai ir įtikinamai kritikuojama visa tai, kas esą sudrumsčia sveiką protą: antidepresantai, elektrošokas, vaistai ir... gydytojai. Žinoma, knyga sukėlė psichologų ir psichiatrų pasipiktinimą, ypač todėl, kad rimtų problemų turintys žmonės įtikėdavo „tikrąja tiesa“ ir nustodavo gydytis. Tačiau Hubbardui tai buvo nė motais. Po kritikos, jis prakalbo apie piktavalius daktarus ir pasaulinį psichiątrų sąmokslą sužlugdyti žmoniją. „Pranašas“ tuoj pat susilaukė sekėjų, nes, pavyzdžiui, kuris gi rimtas psichinis ligonis prisipažintų, kad serga ir jam reikia gydytis, geriant kažkokius (ji pakeisiančius!) vaistus, jis juk yra tikras, kad neserga. Po tokios kūrybinės (ir finansinės) sėkmės rašytojas nesėdėjo sudėjęs rankų. Netrukus jis pareiškė, kad dianetika tėra pirmasis didelio mechanizmo - scientologijos - lygmuo. Jis sukūrė visą scientologijos mokslo/religijos kultą. Pasekėjus suskirstė į įvairius lygmenis, sukūrė metodus, kaip pritraukti naujų narių, ir kaip visiškai pakeisti jų mąstyseną. Nariai vieni kitiems atlieka analizės testus (auditingą) tol, kol įsisąmonina visas Hubbardo teorijas, neva laimingo gyvenimo paslaptis. Maža to, jis netgi sukūrė specialų prietaisą -„E-meter“, kuris parodo narių „švarumo laipsnį“. Iš tikrųjų tai tėra paprastas melo detektorius, kuris nustato, kuriais dianetikos teiginiais žmogus tiki, o kuriais - ne. Kitaip tariant, jis parodo, kuriose dianetikos srityse žmogus turi spragų, kad kiti nariai jam galėtų padėti jas „patobulinti“.
Daryk pinigus. Daryk daugiau pinigų. Daryk, kad kiti žmonis darytų pinigus Scientologija, patraukli pasirodė ne tik sutrikusiems žmonėms, kurie iš tiesų turi rimtų psichologinių problemų, ji patraukė ir tuos, kurie paprasčiausiai dar ieško savo kelio. O kas gi neieško atsakymų į rūpimus klausimus? Kas gi nenori tapti savo likimo kalviais, kaip kad žada dianetika? Kam nepatrauklus dianetikos skelbiamas tikslas - pasaulis be beprotybės, be nusikaltėlių ir karų? Skamba gražiai, bet juk ir politikai prieš rinkimus patraukliai kalba... O koks buvo tikrasis scientologijos tėvo, žmogaus teigusio „Daryk pinigus. Daryk daugiau pinigų. Daryk, kad kiti žmonės darytų pinigus“, tikslas, kad ir kuo norėtų tikėti scientologai, žino tik pats Hubbardas. Pirmasis žingsnis link scientologijos, jau minėtas, asmenybės analizės testas, kurio beje moksliškai nėra patvirtinę jokie ne scientologų mokslininkai, yra visiškai nemokamas. Šiandien kiekvienas gali jį atlikti ne tik perskaitęs knygą, bet ir bet kuriame dianetikos centre ar net internete. Bet, kaip sakoma, kuo toliau j mišką, tuo daugiau medžių.
Tikėjimas už pinigus
Įdomiausia yra tai, kad dianetika kiekvienam žmogui gali nustatyti po diagnozę. Net jei jūsų testo rezultate labai geri, neskubėkite džiaugtis. Tai vis tiek reiškia, kad jus turite problemų - neobjektyviai save vertinate, klaidingai pervertinate. Ir, žinoma, jums reikia pagalbos. Mažiausiai ką jums gali pasiūlyti - tai nusipirkti legendinę Hubbardo „Dianetika: šiuolaikinis dvasinės sveikatos mokslas“. Pagalbos ranką visada pasirengę ištiesti ir dianetikos centruose rengiami komunikacijos kursai, kurie jums neva padės atrasti laimę ir labiau savimi pasitikėti, arba pasiūlys išbandyti specialią terapiją, jau minėtą auditingą. Susigundžiusieji šiais pasiūlymais turės prisiminti, kad nieko nemokamo nėra ir plačiai atverti savo pinigines. Be to, užpildydami šį testą, žmonės sutelkia scientologams gana daug asmeninės informacijos, tad ši organizacija gali pradėti jais manipuliuoti, spaudimu įtraukti į savo veiklą.
Norintieji pakilti į aukštesni scientologijos lygmenį taip pat turi patuštinti savo pinigines. Aukštesnio lygio žinios kainuoja daugiau, tačiau jas įgiję nariai, igainiui gauna teisę mokyti žemesnio lygio narius bei jiems perpardavinėti nupirktas žinias. Matyt Hubbardas buvo išties sumanus žmogus, žinojęs kaip daryti pinigus. Didelius pinigus.
Scientologija vs. Kritikai
Nors scientologai skelbia pasisaką už laisvę ir, kad jų religija moko tobulo ir harmoningo gyvenimo paslapčių, tolerancijos, rodos, jų niekas neišmokė. Žiniasklaidoje gausu informacijos, kad jie persekioja visus kas tik drįsta kritikuoti scientologiją. Maža to, kritikai tampa didžiausiais jų priešais. Hubbardas yra pasakęs: „Niekada nediskutuokite apie scientologiją su jos kritiku. Diskutuokite tik apie jo ar jos nusikaltimus - tikrus ar įsivaizduojamus.“ Taigi, pasakojama, kad prieš priešus scientologai imasi griežtų priemonių: stengiasi apšmeižti juos spaudoje, persekioja teismuose, stengiasi paveikti per jų šeimos narius (ypač populiaru į scientologijos veiklą įvilioti politikų giminaičius). Pavyzdžiui, kai BBC žurnalistas John Sweeney sukūrė kontraversišką dokumentinį filmą „Scientologija ir aš“ („Scientology and Me“), kuriame kalbasi su buvusiais šio kulto nariais apie scientologiją ir atskleidžia šiai organizacijai nemalonių faktų, žiniasklaidą netrukus pasiekė trumpa vaizdo įrašo ištrauka, kurioje žurnalistas rėkia ant Scientologų bažnyčios atstovo Tommy Daviso. Turbūt niekam nekyla klausimų kas žiniasklaidai išplatino „teisingai“ pateiktą kompromituojanti žurnalisto įkarštį. Scientologai internete išplatino dar keletą vaizdų, kuriuose matyti, kaip tas pats Sweeney per vieno filmo premjerą ant aktoriaus Johno Travoltos įsikarščiavęs šaukia: „Ar tu priklausai smegenys plaunančiam kultui?“. Bet ir tai dar ne viskas. Buvo sukurta netgi interneto svetainė, atskleidžianti „visa tiesą“ apie BBC ir žurnalistą Sweeney (www.bbcpanorama-exposed.org). Kampanija prieš Sweeney įvykdyta nepriekaištingai, kita vertus, daugelio manymu, kiek per primityviai, kad neabejojant būtų galima patikėti šio žurnalisto neobjektyvumu filme „Scientologija ir aš“.
„Pietų parkas"
Įvairių kalbų ir scientologų pykčio sulaukė Ir viena 9-ojo sezono „Pietų parko“ („South Park“) seriją, kurioje šaipomasi iš scientologijos bei garsiojo jų atstovo aktoriaus Tomo Cruiso. Po serijoje „Trapped in the Closet“, pasipiktinęs juokais apie jo religiją, iš kūrėjų komandos pasitraukė Issah Hayes, įgarsinęs Cheft. Hayes pareiškė: „Vyručiai, jus elgiatės neteisingai. Mes ne tokie. Suprantu kodėl tai darote, tačiau jūsų informacija yra neteisinga, o kas nors gali tuo patikėti.“ Nepaisant to, ši serija sulaukė stulbinančio populiarumo ir netgi buvo nominuota Emmy apdovanojimui.
Ko bijo Tomas Cruise'as?
Garsiausias scientologų narys - aktorius Tomas Cruise. Scientologams priklauso ir daugiau garsių aktorių, pavyzdžiui, John Travolta, Kirstie Alley, Mimi Rogers, taip pat keletas kitų pramogų pasaulio atstovų. Tačiau daugelis scientologams priklausančių garsenybių nėra gerai žinomi Europoje ar kitur, nes nors scientologija ir turi pasekėjų įvairiose pasaulio šalyse, populiariausia ji savo kilmės šalyje - Amerikoje. Tomas Cruise yra ne tik vienas garsiausių scientologijos narių, bet ir vienas labiausiai ją garsinančių atstovų. Už nuopelnus ir dosnias aukas aktorius netgi užsilipo ant aukščiausio scientologijos hierarchijos laiptelio ir gavo dvasininko titulą. Dabar aktorius turi teisę rengti vestuvines scientologų apeigas. Pagal tokias apeigas įvyko ir jo paties vestuves su aktore Katie Holmes. Ji, buvusi katalikė, savo tėvų siaubui, taip pat priėmė scientologų tikėjimą. Dėl to, ši pora pastaruoju metu susilaukia itin daug žiniasklaidos dėmesio ir„. aktorės gerbėjų priekaištų. Jie piktinasi nuolankiu Katie Holmes paklusnumu Cruise'ui. Pavyzdžiui, savo vardą Katie, Tomo reikalavimu, pasikeitė į kiek griežtesnį - Kate, nes neva ištekėjusiai moteriai nedera vadintis mažybiniu vardu. Bet didžiausią nuostabą jos gerbėjams ir visiems nescientologams sukėlė pranešimai apie tada dar tik būsimos jų dukros Suri gimimo ypatybes. Pranešama, kad aktorė. Tomo, kuris kaip ir dera doram scientologui griežtai pasisako prieš vaistus, prašymu, esą gimdė be jokių nuskausminamųjų, o svarbiausia visiškoje tyloje. Tylėjo ne tik pribuvėjai, bet ir pati gimdyvė, nes esą scientologai tiki, kad žmogus gali prisiminti įvykius iš tų dienų, kai dar gyveno mamos įsčiose. O prisiminti jam derėtų tik ramybę. Keistumo aktorių porai prideda ir pranešimai, kad Tomas Cruise ketina statytis 10 milijonų JAV dolerių kainuosiantį slaptą bunkerį po savo namu Telluride, Kolorado valstijoje. Taip jis esą ruošiasi pasaulio pabaigai, nes uoliai tiki, jog piktasis galaktikų valdovas Xenu jau greitai užpuls Žemę. Pasakojama, kad tai bus itin saugus bunkeris su puikiai įrengta pačia moderniausia oro kondicionavimo sistema, o jame pasislėpę apie 10 artimiausių Criuse'o šeimos narių galės ten išgyventi daugybę metų.
Prilyginami neonaciams
Kaip yra iš tiesų - nežinia, tačiau dėl uolaus savo tikėjimo aktorius susilaukia ne tik kreivų žvilgsniu, bet sunkumų dirbant. Vokietija, kurioje šiuo metu jis kuria naują savo filmą, iš pradžių nenorėjo aktoriui (o šįkart ir filmo prodiuseriui) leisti filmuoti jų šalyje dėl... scientologijos. Vokietija jos griežtai nepripažįsta ir laiko ją tik „pinigų darymo kultu“. Pasak Berlyne įsikūrusios kovos su kultais organizacijos vadovo Thomo Gandowo, Cruise'o religija yra „totalitarinė organizacija“, o pats aktorius „scientologijos Goebbelsas“. Vis dėlto, aktoriui šiaip ne taip pavyko susitarti ir Vokietija nusileido jo prašymui, tačiau, matyt, ji tikrai nenuleis akių nuo aktoriaus, nes Vokietijoje scientologai yra oficialiai stebimi teisėsaugos pareigūnų kaip keliantys potencialią grėsmę Vokietijos demokratijai ir yra prilyginami neonacių organizacijoms.
Vienintelis būdas jiems meluoti
Kas iš tiesų yra scientologija? Gal Hubbardas pajuokavo? Gal jis tenorėjo sukurti populiarią įtaigią fantastinę knygą ar legendą ir nė pats nesitikėjo to, į ką ši istorija išaugo? Juk kartą jis pasakė: „Vienintelis būdas kontroliuoti žmones - tai jiems meluoti. Galite užsirašyti tai savo užrašuose. Vienintelis budas kontroliuoti žmones - jiems meluoti“. Taigi, kaip yra iš tiesų - žino tik jis vienas, žmogus, šią paslaptį nusinešęs į kapus. Kiekvienas žmogus turi teisę pats nuspręsti, kuo ir kaip tikėti, svarbiausia, tik kad jis pats žinotų ir objektyviai įvertintų ne tik uoliai peršamus pliusus, bet ir slepiamus minusus.
Me Nr. 22 / 2007 Gruodis